آغاز کمپین آگاهیبخشی و پیشگیری از گرایش به کانابیس
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دکتر علیرضا زالی در آیین افتتاحیه کمپین آگاهی بخشی و پیشگیری از گرایش به کانابیس که صبح امروز در بیمارستان غدیر برگزار شد، گفت: آگاهی بخشی و ایجاد حساسیت اجتماعی اولین فصل از دیباچه اجرای این کمپین خواهد بود.
رییس دانشگاه پدیده اعتیاد را یک پدیده چندوجهی اعلام کرد و ادامه داد: اعتیاد تاثیرات مهمی در شرایط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی میگذارد و همچون سایر پدیدههای اجتماعی نیاز به استقرار دیدگاهی آکادمیک، علمی و مبتنی بر شواهد وجود دارد و پرداختن به مسائل اجتماعی بدون نگاه علمی، موضوع را ناقص باقی نگه میدارد.
دکتر زالی با تاکید بر اثربخشی موثرتر میدان داری نسل جوان و دانشجویان در کمپینهای اینچنینی، گفت: این کمپین غیردولتی است و دانشگاه علوم پزشکی شعید بهشتی تنها نقش هدایتگر دارد و مداخله اجرایی نخواهد داشت.
وی ادامه داد: موضوع اعتیاد همکاری سازمانها و دستگاههای مختلف را میطلبد و در کنار مشارکت سایر دستگاهها، نقش اصلی را خود مردم ایفا میکنند، بر همین اساس حضور سازمانهای مردم نهاد در این مسیر موثر خواهد بود.
رییس دانشگاه تصریح کرد: موضوع اعتیاد نباید مورد کمتوجهی قرار گیرد، در نگاهی حداقلی ثابت شده این مسئله اجتماعی در لایههای پنهان اثرات منفی بیشماری دارد و باید جسارت بیان مسئله وجود داشته باشد تا ظرفیت اجتماعی و مدنی در این مسیر به کارگرفته شود.
به گفته دکتر زالی، وجود پیشینههای اجتماعی و روانشناختی منجر به درگیری افراد میشود و بنابراین با بررسی این سوابق، اقدامات درمانی موثر خواهد بود.
وی همچنین عنوان کرد: در قوانین کشور نیز به منظور توانبخشی افراد درگیر اعتیاد، نگاهی بیمارانگارانه حاکم است.
دکتر زالی راهاندازی و بهرهبرداری از ۱۰ مرکز سراج در مراکز بهداشتی تابعه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی را اقدامی بزرگ در مسیر آگاهی بخشی، کاهش آسیب و پیشگیری از اعتیاد دانست.
دکتر زالی با اشاره به اینکه کانابیس به دلیل دارا بودن مادهای به نام THC اثر روانشناختی جبرانناپذیری به همراه دارد و سایر مواد موجود در آن منجر به افزایش ضربان قلب و تخریب حافظه کوتاه مدت میشود، گفت: بر اساس نتایج مطالعات، در مصرف مزمن ۱۰ تا ۲۰ درصد خطر اعتیاد به کانابیس وجود دارد.
به گفته وی، در مصرف مزمن افراد هفت تا ۳۵ سال، اثر کاهش سطح IQ نیز مشاهده شده است.
وی در پایان به مصارف پزشکی کانابیس اشاره کرد و گفت: همچون سایر مواد، کانابیس نیز در برخی از انواع اسپاسم عضلانی، دردهای مزمن و کاهش اشتها در بیماران مبتلا به ایدز میتواند مصرف پزشکی داشته باشد.
دکتر امیررضا قلی پور دبیر کل شوراهای فرهنگی دانشگاه در این مراسم خطی مشی موجود در کشور را به منظور آگاهی رسانی در زمینه مواد مخدر اجتماع محور دانست و گفت: مصرف کانابیس میان جوانان در کشور روبه افزایش بوده و رویکرد جامعه مبنی بر بی ضرر بودن این ماده نگران کننده است.
دکتر قلی پور نگاه جهانی به مصرف کانابیس را پیشگیرانه اعلام کرد و افزود: آگاهی بخشی در نوجوانان و جوانان و توجه به اماکنی که جوانان و دانشجویان تردد بیشتری دارند، ضروری است.
به گفته وی، ارزیابی موقعیت سیاستگذاری و برنامه ریزی، همکاری مشاوران تخصصی در این زمینه، اجرای میدانی آگاهی بخشی، افزایش و گسترش سطح فعالیت و ارزشیابی، پنج فاز اجرای کمپین پیشگیری از گرایش به کانابیس محسوب میشود.
وی در پایان گسترش رفتارهای سالم را نیز یکی از اقدامات بازدارنده دانست و گفت: به طور کلی در این مسیر نیاز به همکاری همه دستگاهها نظیر پزشکی قانونی، قوه قضاییه، شهرداری، نظام پزشکی و پرستاری و سازمان بهداشت جهانی وجود دارد.
دکتر جعفر حسین نماینده سازمان بهداشت جهانی در ایران نیز در این مراسم با اشاره وجود نگرانی از افزایش مصرف کانابیس در سایر کشورهای همسایه، عنوان کرد: در سطح سیاستگذاری و فرهنگسازی باید برنامهریزی صورت گیرد تا با اقدام به موقع و پیشگیرانه از آثار مخرب مصرف این ماده جلوگیری شود.
در این مراسم که با حضور دکتر محمدرضا سهرابی معاون بهداشت، دکتر سمیه اسماعیلی معاون دانشجویی و فرهنگی، دکتر حسن پیری مشاور اجرایی و مدیر حوزه ریاست دانشگاه و پوژیا شجاعی رییس مجتمع بیمارستانی شهدای تجریش برگزار شد، از نشان کمپین آگاهیبخشی و پیشگیری از گرایش به کانابیس نیز رونمایی شد.